Glas voor dakraam

Dakramen voor platte daken hebben veel voordelen, maar brengen ook nadelen met zich mee die je meer zal ervaren als je niet op de volgende punten let. Dakramen zijn luidruchtig als het regent, dus als je dit wilt minimaliseren kun je geluiddempende dakramen krijgen. Deze bestaan uit meerdere lagen, waardoor het geluid van de tikkende regen nog nauwelijks door kan dringen. Ook isolatie is belangrijk, evenals het HR++ glas.

Via het dak gaat veel warmte verloren en een dakraam maakt dat erger. Kies dus een raam met goede isolatiewaarden, zodat je kostbare warmte bewaard blijft. Als laatste is er de bediening. Dakramen in platte daken kunnen vaak niet maar zo worden benaderd, dus het is belangrijk dat je besluit hoe en of je deze open wilt kunnen zetten. Je kunt vaak kiezen voor een bedieningsstang, maar er zijn ook dakramen die volautomatisch werken en die je van elke plek in huis kunt bedienen. Welke soort je ook kiest, met een dakraam in je platte dak ondervind je vele voordelen.

De plaatsing

Het plaatsen van een dakraam is ingewikkeld en moet niet worden onderschat. Er zijn strenge regels wat betreft aansluiting, helling en plaatsing op het dak. Je gaat een zwakke plek aanbrengen in je dakconstructie, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de stabiliteit van je dak. Daarnaast kan verkeerde plaatsing lekkage veroorzaken waardoor water je woning indringt en onherstelbare schade kan aanrichten. Ook kan het zijn dat het dakraam bij slechte plaatsing niet goed functioneert.

Het tijdsbestek

Plaats je het dakraam zelf, dan zal je hier aanzienlijk langer mee bezig zijn dan een specialist. En al deze tijd zit je met een gat in je dak, waardoor je woning dus niet meer waterdicht is. Ben je afhankelijk van werktijden om je baan heen, dan kan het ook erg vermoeiend en frustrerend zijn, vooral als het niet in één keer goed gaat. Hou er dus rekening mee dat je veel tijd en energie kwijt zal zijn aan het plaatsen van je raam. Soms betekent geld besparen op de korte termijn zeker niet dat dit op de lange termijn ook zo is. Kijk dus verder dan alleen de financiën en vraag je af of dit iets is dat je met zekerheid kunt ondernemen.